اختراع علوم‌شناختی؛ از شناسایی بیش‌فعالی تا هدایت رسانه‌ای

رسانه معلم #گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس؛ در حاشیه نشست معارفه فعالیت پارک علم و فناوری علامه طباطبایی، مراسم رونمایی از یک اختراع نیز برگزار شد. این اختراع دستگاه تشخیص وجود واریانت‌های ژنی مستعد به اختلال تمرکز و پیش‌بینی ابتلا به بیماری‌هایی با این علائم با استفاده از داده ثبت fNIRs بود.محققین این اختراع سه عضو هیئت علمی دانشگاه علامه به نام‌های رامین دهقانی، کامبیز بنی هاشمی و محسن مطیعی هستند.در ارتباط با جزئیات و روند ثبت این اختراع با کامبیز بنی هاشمی، یکی از مخترعین و عضو هیئت‌‎علمی و رئیس آزمایشگاه علوم شناختی دانشگاه علامه طباطبایی گفت‌وگو کرده‌ایم.بنی هاشمی عنوان کرد: یکی از ویژگی‌های وجود علوم شناختی در دانشگاه علامه، ارتباط میان حوزه‌های مختلف علوم از جمله علوم شناختی و انسانی است. از حدود دو سال پیش مجموعه ژن‌ها و واریانت‌های ژنی که می‌توانستند در رفتارشناسی انسان موثر باشند را استخراج کردیم و شکل دادیم. این‌‎ها را مطابق کردیم با نقشه‌هایی که در هریک از رفتارها در نقاط مختلف مغز، در کانون‌های مختلف عصبی مغز می‌توانستند بیان شوند.

وی افزود: هردوی این‌ها به ابزاری منتقل می‌شوند که بتوانیم این را با استفاده از هوش مصنوعی تفسیر کنیم و به یک دیتابیسی تبدیل کنیم که به ما این فرصت را بدهد بدون هزینه بالای آزمایش‌ها حدود رفتارشناسی افراد را بتوانیم تفسیر کنیم.بنی هاشمی اظهار کرد: نتیجه این خواهد بود که به آهستگی این دیتا بیس افزایش پیدا می‌کند و به نقطه‌ای می‌رسیم که برای شناسایی و پیش‌بینی رفتارهای مختلف انسان، در حوزه‌های مختلف اعم از علوم اجتماعی، مارکتینگ و روانشناسی شناختی، شرایطی را فراهم آورده باشیم.رئیس آزمایشگاه علوم شناختی دانشگاه علامه طباطبایی در ارتباط با سیر تصویب اختراع گفت: ما بیش از 30 بار جلسات مختلف دور هم جمع شدیم. مباحث نوآوری و کارآفرینی و مباحث تجربی و علوم زیستی، اطلاعات را کنار هم گذاشتیم و به این درک رسیدیم که امکان شکل‌دهی همچنین بانک اطلاعاتی وجود دارد که در حال حاضر در دنیا مشابه آن اطلاعاتی شده اما پراکنده است و به شکل یک دیتابیس قابل اعتماد وجود ندارد.وی در ادامه گفت: این اندیشه شکل گرفت، با حدود 40 جلسه کار را پیش بردیم و دو سال تمام طول کشید تا بتوانیم به نقطه‌ای برسیم که مورد تأیید همکاران در سازمان ثبت مالکیت معنوی قرار بگیرد. در واقع مالکیت معنوی این دیتابیس به اسم ما سه محقق که عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی هستیم، ثبت شده است.

مسائلی که قرار است توسط این دیتابیس حل شود

بنی هاشمی در مورد این دیتابیس و مسائلی که می‌تواند حل کند اظهار کرد: به‌عنوان مثال، در حوزه روانشناسی شناختی امکان پیش‌بینی و شناسایی رفتارهای یک کودک مبتلا به ADHD (ناتوانی در حفظ تمرکز)، فراهم است. بر اساس آن شناسایی سطح اختلال، پیشرفت و شدت علائم و برنامه‌ریزی پروتکل‌های مداخله‌ای که برای آن است، امکان‌پذیر است. در حوزه‌ اقتصاد و مارکتینگ پیش‌بینی رفتارهایی که ممکن است از یک جمع در خرید یا فروش یک سهام باشد. در حوزه کارآفرینی نیز اینکه ما متوجه شویم فرد ویژگی‌های شناختی کارآفرینی را دارد.وی در ادامه گفت: در حوزه رسانه، اینکه سطح واکنش ما به واژه‌ها و اخبار مختلف چگونه است و هدایت جمعی، ایجاد امید، شورو نشاط در یک جامعه از طریق رسانه‌های مختلف و کاربردشان در این قضیه با توجه به اینکه این امکان وجود دارد، ما مطالعاتی را به این مجموعه کاری حال حاضرمان اضافه کنیم با این عنوان که ببینیم تأثیرات اخبار مختلف و نمایه‌های مختلف شات‌های خبری بر مغز انسان و نقشه‌های پیش‌تعیین شده آن چه هست و این را به دوستان منتقل کنیم که در تنظیم و تدوین اخبار و کلماتی که در آن به کار می‌رود از همان الگوها استفاده کنند. نتیجه این خواهد شد که بدون دخالت نا مربوط، امکان هدایت جمعی و ایجاد شور و نشاط را در جامعه داشته باشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *